Büntetőjog

A büntetőjog rendszerében az állami büntetőhatalom áll szemben az egyes emberekkel, akik a hatályos jogszabályokban meghatározott bűncselekményt, vagy szabálysértést követtek el. Ebben az esetben az állam és az állampolgár között nem mellérendelt, hanem alárendelt viszony alakul ki. Fontos ezért, hogy az alárendelt szerepben lévő terhelt (gyanúsított, vádlott, elítélt) rendelkezzen megfelelő jogi képviselettel.

Kirendelés

A védelem joga mindenkit megillet ezért a törvény abban az esetben is biztosítja a védelem lehetőségét, amennyiben a terheltnek nem áll rendelkezésére elegendő anyagi forrás megbízott védőt igénybe venni. Bizonyos bűncselekményeknél a törvény kötelezővé teszi a védelmet, így ilyen esetben az ügyfél mindenképp kap védőügyvédet, de szabadon dönthet úgy is, hogy saját maga kíván védőt megbízni.

Megbízás

Megbízás esetén az ügyfél keresi fel az ügyvédet, vagy fogvatartott terhelt esetén közeli hozzátartozója, és az ügyvéddel való megállapodás alapján látja el a védő a feladatait. Fogvatartott terhelt esetén a közeli hozzátartozó is aláírhatja az ügyvédi meghatalmazást, aki ennek alapján már a büntetés-végrehajtási intézetben haladéktalanul felveszi a kapcsolatot az ügyféllel. Ebben az esetben az ügyvéd megbízási díját az ügyfél fizeti, azonban felmentő ítélet esetén az állam meghatározott mértékig visszatéríti a védő díját.