Ingatlan

Az Ingatlannal kapcsolatos jogügyletek nagy része jogi képviselethez kötött, azaz kötelező jogi képviselőt igénybe venni az eljáráshoz. Célszerű tehát már a szándék megfogalmazódásakor ügyvédhez fordulni, mert a jogi segítséggel könnyebben elkerülhetjük azokat a buktatókat, amelyek később pereskedéshez vezethetnek.

Adásvétel

Az adásvételi szerződések során általában a vevő szokta hozni az ügyvédet, de ettől egyező akarattal el lehet térni. Fontos azonban azt tudni, hogy bárki bízza is meg az ügyvédet, neki mindkét fél érdekeit egyenlőképpen kell képviselnie, ezért szükség esetén az egyik fél által javasolt módosításokat meg kell fontolnia, és a jogi véleményét ki kell fejtenie róla. Fontos azonban azt is tudni, hogy éppen azért mert mindkét fél érdekében jár el az ellenjegyző ügyvéd, a későbbi vitás ügyben egymás elleni per során egyik felet sem képviselheti. Az ingatlan adásvételi szerződésekkel kapcsolatos részletesebb információkat itt találja!

Csere

Ingatlan csere során az ügyletben mindkét fél eladó a saját ingatlana vonatkozásában, és vevő a másik ingatlan vonatkozásában. Figyelni kell tehát a megfogalmazásnál, hogy a kötelezettségek és szolgáltatások egyértelműek legyenek.

Ajándékozás
Bérleti szerződés
Haszonélvezet
Tartási- és életjáradéki szerződés